New textile design (6) – Structure & patterns

Ontwerp voor mijn handgeweven stof voor mijn 2 (tweedehands) stoelen.
Het proces starten vanaf scratch.
Stap 6 : Het ontwerpen van structuren en patronen. Na al het voorwerk van mindmap, bestuderen van colortrends, het maken van een kleurenschema, moodboard en designplan begint nu het échte werk. Je moet gaan beslissen welke structuur en patroon het beste past voor de eetkamerstoelen. In de vorige stappen hebben we al het kleurschema bepaalt en welke richting we uit willen gaan qua patroon.
Enkele goede bronnen om alvast inspiratie op te doen zijn o.a. Instagram, Pinterest, Handweaving.net. En natuurlijk mogen boeken als bron ook niet vergeten worden. Onderstaande boeken “Exploring multishift design” van Bonnie Inouye (de tweede editie is klaar als PDF-file), “A Handbook of Weaves” van GH Oelsner met 1875 illustraties en “16 Harness Patterns” from the Weaving Notebooks of Fred A. Pennington hebben het kiezen van een patroon niet echt gemakkelijk gemaakt. Waarom ? ……Nou, er staan veel te veel leuke patronen in waardoor kiezen nog moeilijker wordt.

En dan hebben we nog blogs. Ik heb veel hulp gehad van Tien Chiu. Zij is een expert op het gebied van kleurgebruik en heeft me geleerd hoe naar kleur te kijken. En dat is best bijzonder. Je kan niet zomaar wat kleuren klakkeloos gaan combineren (geloof me….ik heb het geprobeerd en het werd een rommeltje). Als grafisch vormgever ben ik gewend om kleuren NAAST mekaar te zien. Zodra je ze met mekaar gaat samenweven blijkt het dus dat bepaalde kleurcombinaties niks worden. Een trucje hiervoor is een foto maken in zwart-wit. Zie je het patroon duidelijk, dan heb je het goed. Wordt het patroon vaag en onduidelijk, dan moet je je kleuren gaan aanpassen.

%d bloggers liken dit: