New textile design (5) – Designplan

Designplan

Ontwerp voor mijn handgeweven stof voor mijn 2 (tweedehands) stoelen.
Het proces starten vanaf scratch.
Stap 5 : Het maken van een ontwerpplan (designplan) houdt in dat je de volgende zaken gaat onderzoeken of nou ja….het je tenminste gaat afvragen. Deze punten gelden niet alleen voor de stof voor mijn stoelen, maar ook voor andere producten.

  • Wat voor patroon wil je. Ga je bloemen weven of worden het geometrische figuren, bollen of strepen ?
  • Wat voor uiterlijk moet de stof hebben. Glanzend, mat, misschien is een vintage look ook wel leuk.
  • Textuur. Hmm….da’s een lastige….moet het lapje soepel vallen, zacht aanvoelen of mag het wat ruiger zijn ? Als je een sjaal of gordijnen ontwerpt, dan wil je natuurlijk geen stijve lap hebben. Ook voor stoelen moet je goed nadenken of je een bepaalde ‘feel’ wilt. Je moet er per slot van rekening ook met je blote bips op kunnen zitten, dus een ruw ruig stofje lijkt me niet prettig zitten.
  • Denk ook na hoe je de lap gaat afwerken. Franjes, knopen, parels, kralen, misschien jaag je je lap wel onder de naaimachine of ga je toch voor de luxe afwerking door de zoom met de hand te naaien.
  • Het formaat. Zorg dat je genoeg schering opzet om het project ruim te kunnen weven. Beter teveel stof over dan te weinig. Ik heb een sjaal geweven en geloof het, maar na wassen was het een ‘sjaaltje’. Het is dus nu puzzelen of ik van het lapje iets anders kan maken. Ook leuk, maar niet de bedoeling…..
  • Stijl. Ga je voor een klassiek, modern, shabby, vintage uiterlijk? Moet het passen bij de rest van je interieur, de meubels, behang of matchen met je garderobe ? 
  • Geschikte structuren. Er kan niks mis gaan met een simpele linnenbinding. Maar er zijn genoeg andere structuren die ook leuk kunnen zijn. Hou ook rekening met flotterende draden. Voor een stoel is dat geen optie. Je blijft er makkelijk in haken en omdat ze iets ‘bovenop’ de rest van de stof liggen zullen ze ook sneller aan slijtage onderhevig zijn, met als gevolg snel gaten in je stof. Niet doen dus….
  • En dan hebben we ook nog het garen. Ga je voor katoen, linnen, zijde, wol, mohair, alpaca…. Wol is stevig en misschien wel leuk om te vilten, maar gaat het niet kriebelen als je er op zit ? Zijde is heel luxe en katoen of linnen zijn ook goede kandidaten. Ga je ook nadenken of het garen organisch, natuurlijk en op een verantwoorde manier geteeld is ?
  • Kleuren. Aha…voor mij het moeilijkste onderdeel. Als grafisch ontwerper ben ik geneigd om kleuren in 2D te zien. Nou, dat werkt dus niet bij het mengen van kleuren tijdens het weven. Ik vind het erg lastig om mooie kleurcombinaties te zoeken. Zo is rood voor mij een lastige kleur, en het klinkt gek, maar gecombineerd met zwart vind ik het er al gauw ‘bloederig’ uitzien. Rood is voorlopig voor mij een ‘no go’. Misschien ooit…..

Als je over alle bovenstaande punten hebt nagedacht, dan kom je tot een ontwerpplan. Hier is dat van mij voor mijn stoelen.

%d bloggers liken dit: